fbpx

Blog

January 4, 2021

5 tärkeää tietoa likinäköisyydestä

Silmälääkärin vastaukset

Likinäköisyys on näkövamma, jossa henkilö ei näe pienempiä esineitä suurelta etäisyydeltä, mutta näkee hyvin ja terävästi lähelle. Likinäköisyys tai lyhytnäköisyys on vika silmän taitekyvyssä (taitekerroin), jossa kuva ei ole suunnattu verkkokalvolle, vaan hieman sen eteen. Tavallisesti likinäköisyys ei aiheuta sokeutta, mutta se aiheuttaa paljon haittaa jokapäiväisessä elämässä. Nykyään likinäköisyys on melko yleistä.

Likinäköisyydessä silmät väsyvät nopeasti, voi olla kipuja, näön selkeys heikkenee pimeässä ja näöntarkkuus heikkenee. Klinikkamme lääkärit vastaavat likinäköisyyttä sairastavien potilaiden usein kysyttyihin kysymyksiin.

Miksi likinäköisyys syntyy ja kehittyy?

Likinäköisyydelle on useita syitä: heikko sclera (silmän kovakalvo tai silmänvalkuainen), silmän taipumus venyttää silmämunaa sekä välittömän likinäköisyyden omaavien sukulaisten läsnäolo. Muita likinäköisyyden etenemiseen vaikuttavia tekijöitä ovat pitkäaikaiset lähikuvat (tietokonetyö, lukeminen, työskentely pienten yksityiskohtien kanssa), säännöllinen pitkän aikavälin näkökohdistus (keskittyminen pieniin yksityiskohtiin, kirkkaat näytöt), vähän tai ei lainkaan lepoa silmissä, huono työpaikan valaistus ja muut tekijät. Nämä tekijät aiheuttavat heikentynyttä silmän sopeutumiskykyä ja jännitystä (kouristuksia), jotka stimuloivat silmän kasvuprosesseja, mikä tarkoittaa likinäköisyyden etenemistä. Myopia voi pysyä vakaana, mutta voi myös kehittyä.

Onko likinäköisyys perinnöllinen sairaus?

Likinäköisyys tai likinäköisyys on perinnöllinen sairaus, eli siihen on taipumus. Tutkimukset osoittavat, että lyhytnäköisellä lapsella on likinäköisyys likinäköisyydellä kuin muilla lapsilla, jos kaikki muut asiat ovat tasa-arvoisia. Jos molemmat vanhemmat ovat lyhytnäköisiä, lapsella on likinäköisyys todennäköisesti kuusi kertaa todennäköisemmin. Samanaikaisesti ei ole harvinaista, että molemmilla lyhytnäköisillä vanhemmilla on erinomaisen näköisiä lapsia. Myopian etenemistä voidaan hidastaa vähentämällä silmien rasitusta saamalla visuaalista rasitusta kohtuullisina määrinä lukiessa, työskenneltäessä tietokoneen kanssa ja käyttämällä älypuhelinta, mutta nykypäivän todellisuudessa sitä on melko vaikea tehdä.

Kuinka likinäköisyys etenee?

Jos likinäköisyys on progressiivinen, se voi edetä. Lapset ja nuoret kärsivät todennäköisesti progressiivisesta likinäköisyydestä. Tässä tapauksessa silmämunan venyttäminen johtaa näöntarkkuuden heikkenemiseen. Jos kyseessä on huomattava näkövamma, on suositeltavaa ottaa välittömästi yhteys lääkäriin. Edistyneen myopian edistyneet tapaukset ovat vaarallisia. Ne voivat aiheuttaa vakavia muutoksia verkkokalvokudosten rakenteissa. Jos patologisia kudosmuutoksia ei havaita ajoissa eikä hoitoa aloiteta, taudin eteneminen voi aiheuttaa verkkokalvon repeämisen tai irtoamisen, mikä johtaa näön vaurioitumiseen, jota on vaikea korjata. Mitä tehdä likinäköisyyden estämiseksi? 

Likinäköisyyden ehkäisyn päätehtävät ovat rentoutua ja vahvistaa sopeutuvaa lihasta. Tätä varten on noudatettava kolmea perussääntöä: Visuaalisen hygienian ylläpito – tarkkaile työpaikan oikeaa valaistusta, oikeaa istuma-asentoa jne. Jaa silmien kuormitus oikein päivän aikana ja anna silmille aikaa toipua sillä välin – pidä 30–40 minuutin työn jälkeen 10-15 minuutin tauko silmiesi levittämiseksi; Lisää fyysistä aktiivisuutta ja liikuntaa säännöllisesti. Yksi nykyaikainen ja tehokas tapa estää likinäköisyyden eteneminen on käyttää yön piilolinssejä.

Kuinka likinäköisyyttä hoidetaan? 

Jos näkösi heikkenee – et voi enää erottaa etäisiä esineitä, lukemisongelmia esiintyy yli metrin päässä tai huomaat muita näköhäiriön merkkejä – ota yhteys silmälääkäriin selvittääksesi syyn ja ryhtyisi oikeaan aikaan toimenpiteisiin. Niille, jotka jo korjaavat likinäköisyyttä silmälaseilla tai piilolinsseillä, on tärkeää kätdä silmälääkärillä kerran vuodessa. Väärin valitut silmälasit, kontaktilinssit tai apuvälineiden käyttämättä jättäminen voi aiheuttaa silmien rasittumista. Elämänlaadun parantaminen, lasien ja linssien poistaminen voidaan tehdä nykyaikaisella tavalla – näön laserkorjauksella. Tällainen leikkaus on kivuton, se suoritetaan avohoidossa ja sillä on lyhyt kuntoutus- tai toipumisaika. Laserkorjaus antaa halutun tuloksen – maksimaalisen terävän näkökyvyn – melkein välittömästi. Tutkimuksien mukaan, näön laserkorjausta pidetään turvallisimpana leikkauksena oftalmologiassa, ja sen korkean hallittavuuden ja ennustettavuuden vuoksi sen saa virallisesti suorittaa molemmille silmille samanaikaisesti.

Potilaat, joilla on vaikea likinäköisyys, voivat valita faagilinssin. Tässä tapauksessa leikkauksen aikana silmämunaan istutetaan faagilinssit, jotka auttavat silmiä näkemään selvästi esineitä sekä lähelle että kauas. Lisäksi on monia muita tapoja ehkäistä ja hoitaa likinäköisyyttä, mukaan lukien silmälinssien siirto, yön piilolinssien käyttö ja paljon muuta. Yksilöllisen alustavan testin tulosten perusteella lääkäri ehdottaa sinulle sopivinta menetelmää. Dr. Solomatin-klinikan lääkärit antavat kaikki tarvittavat tiedot toiminnan valmistelusta ja kulusta, uusimpien laitteiden luotettavuudesta ja valitun menetelmän turvallisuudesta. Voit ilmoittautua kyselyyn ja oppia lisää.

Tietoa Dr. Solomatin-klinikan palveluista voi saada lisää puhelimitse tai täyttämällä online-lomakkeen klinikan kotisivulla.

Blogi
About maksims_dr15