fbpx

Blog

January 5, 2021

Kuivan silmän oireyhtymä: oireet ja hoitomenetelmät

Kuivan silmän oireyhtymä on yksi yleisimmistä syistä silmälääkärin vierailulle. Tämä tila aiheuttaa potilaalle paljon epämukavuutta. Silmien punoitus, näön heikkeneminen ja valonarkuus ovat potilaiden yleisimpiä valituksia. Jos menet lääkäriin ajoissa, kuivan silmän oireyhtymää voidaan hoitaa tehokkaasti.

Kuivan silmän oireyhtymä johtuu sarveiskalvon ja sidekalvon pinnassa tapahtuvista muutoksista, jotka johtuvat kyynelnesteen huonosta tai olemattomasta laadusta. Kyyneleet ovat tärkeä osa silmien terveyttä ja terävää näköä. Kyyneleessä on kolme komponenttia: lima, vesi ja lipidit (rasva). Näiden komponenttien tasapaino määrää kyyneleen laadun, ja häiriintyneessä silmässä esiintyy kuivuutta. Silmämunan etuosaa peittävän kyynelkalvon vakauden rikkominen aiheuttaa epämukavuutta ja kuivia silmiä.

Oireet

Lääkärit ovat havainneet melkoisen määrän kuivan silmän oireita, jotka eroavat toisistaan spesifisyydeltään. Yleisimmät oireet ovat: vähentynyt näöntarkkuus; tunne vieraasta esineestä silmissä; polttava tunne; valonarkuus, raskaat kyyneleet, silmien punoitus ja turvotus.

Syyt

– Älylaitteet
Silmien kuivumista esiintyy usein ihmisillä, jotka viettävät paljon aikaa tietokoneen näytön ja muiden näyttöjen edessä. Tietokoneella työskennellessämme keskitymme kuvaan niin, että räpyttelemme harvemmin ja jätämme silmät ilman tarvittavaa kosteutta.

– Ilma
Kuiva ilma ympäröi meitä ympäri vuoden: kesällä ilmastointi ja talvella pattereita ja muita lämmityslaitteita. Tämä ilma kuivattaa kyyneleen jättäen silmän ilman kosteutta. Koska sarveiskalvossa ei ole verisuonia, kyynel johtaa happea ja “ravitsee” sarveiskalvoa.

– Linssit
Potilaat, jotka käyttävät säännöllisesti piilolinssejä näön korjaamiseksi, kokevat todennäköisemmin kuivan silmän oireyhtymän. Linssien käyttö häiritsee veden ja rasvan molekyylien tasapainoa sarveiskalvossa. Tämä estää kyyneleiden luonnollisen tuotannon, heikentää kyyneleiden laatua ja aiheuttaa silmien kuivumista. Tilanteissa, joissa linssien käyttöä on jatkettava ja kuivasilmäoireyhtymää ei voida välttää, on kaksi tapaa: pistää keinotekoisia kyyneleitä silmiin tai suorittaa laservisikorjaus niin, ettei apuvälineitä tarvita.

– Näön laserkorjaus
Harvinaisissa tapauksissa kuivan silmän oireyhtymä voi pahentua näön laserkorjauksella. Yleensä kuivan silmän testi suoritetaan näködiagnostiikan aikana ennen leikkausta, ja hoito määrätään tarvittaessa. Jos noudatat kaikkia lääkärin suosituksia, laserkorjauksesta ei ole sivuvaikutuksia.

– Sairaudet
Yksi diabetekseen liittyvistä sairauksista on kuivan silmän oireyhtymä, joka voidaan estää asianmukaisella hoidolla. Silmäluomien krooninen tulehdus tai blefariitti heikentää kyynelen laatua, johon liittyy myös pysyviä kuivia silmiä. Konjunktiviitti hoidetaan antibiooteilla, joilla on negatiivinen vaikutus kehoon, mukaan lukien kyynelosien tasapainon häiriintyminen. Konjunktiviitin hoidon lopettamisen jälkeen on suositeltavaa kiinnittää huomiota silmien kuntoon ja tarvittaessa hoitaa kuivan silmän oireyhtymää.

-Lääkkeet
Kuivan silmän oireyhtymä voi esiintyä myös tiettyjen lääkkeiden sivuvaikutuksesta. Lääkeryhmät, kuten suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet ja masennuslääkkeet, vaikuttavat hormoneihin. Kyyneleen lipidikomponentti puolestaan riippuu kehon hormonaalisesta taustasta, joten kyyneln tasapaino häiriintyy ja silmä alkaa kuivua. Jos huomaat kuivan silmän oireyhtymän oireita, ota yhteys lääkäriin ja käytä keinotekoista kyyneleä lääkityksen ottamisen sivuvaikutusten lievittämiseksi.

Diagnostiikka

Ota yhteyttä silmälääkäriin tutkiaksesi silmäluomet, limakalvot, sarveiskalvo ja muut silmien osat. Tutkimuksen aikana voidaan käyttää erilaisia toiminnallisia testejä, mukaan lukien: Schirmer-testi kyynelnesteen muodostumisen tason arvioimiseksi; Norn-testi kyynel repeämisnopeuden määrittämiseksi; Fluoresenssin tiputtamistesti, joka tunnistaa kyynelkalvon repeämän sijainnin ja osoittaa kyynelkanavien avoimuuden. Kyynelnestenäytteelle suoritettuja laboratoriomenetelmiä voidaan käyttää myös kuivan silmän oireyhtymän tarkkaan diagnosointiin.

Hoito

Lääkärin tulee määrätä kuivasilmäoireyhtymän hoito-ohjelma perusteellisen diagnoosin tulosten perusteella.Keinotekoiset kyyneleet tai kosteuttavat pisarat auttavat ylläpitämään silmien luonnollista kosteutta ravitsemalla niitä tarvittavilla aineilla. Kun otetaan huomioon tällaisten tippojen laaja valikoima ja koostumus, lääkärisi tulisi valita sinulle parhaiten sopivimmat.
Yksi nykyaikaisista menetelmistä kuivan silmän oireyhtymän torjumiseksi on laserhoito. Kyynelrauhasen lasersimulaatiota käytetään kyyneleen laadun parantamiseen ja tuottavuuden parantamiseen. Tämäntyyppisen fysioterapian vaikutukset ovat pitkäaikaisia. Samanaikaisten sairauksien oikea-aikaista hoitoa tarvitaan myös kuivan silmän oireyhtymän kehittymisen estämiseksi.
Ravintolisien käyttö, tasapainoisen hormonaalisen taustan saavuttaminen ja erityisten silmätippojen käyttö auttavat myös parantamaan kyyneleiden laatua ja vahvistamaan silmien terveyttä.

Ehkäisy

  1. Tasapainoinen lämpötila ja kosteuden säätö sisätiloissa
  2. Silmähygienian noudattaminen
  3. Riittävä nesteen saanti (1,5-2 litraa päivässä)
  4. Ruokavalion rikastaminen elintarvikkeilla, jotka sisältävät runsaasti omega-3-happoja, vitamiineja ja kivennäisaineita
  5. Vaihtoehtoiset lääkkeet, jos oireyhtymä liittyy lääkkeiden sivuvaikutuksiin
  6. Tietokoneen ajan säätäminen

Kuivan silmän oireyhtymä on krooninen sairaus, mutta oikean hoidon avulla voit ylläpitää ja suojella silmäsi terveyttä.

Blogi
About maksims_dr15