fbpx

Blog

December 31, 2020

Miksi astigmatismi on vaarallista ja miten sitä hoidetaan?

Ihmissilmä on monimutkainen linssijärjestelmä, jonka läpi valonsäteet kulkevat. Jos valo osuu verkkokalvolle oikein, kuva on selvästi muodostunut ja voimme nähdä täydellisesti. Päälinssimme – sarveiskalvo – on silmän läpinäkyvä osa, joka näkyy peilissä. Ihanteellinen sarveiskalvo on pyöreä ja tasainen, kuten puolilentopallo. Sen muoto on tasainen ja sarveiskalvon keskellä oleva optinen teho ei käytännössä eroa kehänsä optisesta voimasta.

Astigmatismissa sarveiskalvo on enemmän kuin rugby-pallo. Sen muoto on pidempi, ikään kuin se olisi venytetty sivuilta, ja sarveiskalvon keskellä oleva optinen teho eroaa äärimmäisen paljon. Useimmiten astigmatismi on silmän yksilöllinen anatominen piirre, joka ei ole silmäsairaus. On syytä huomata, että astigmatismilla voi olla merkittävä vaikutus näöntarkkuuteen, potilaan hyvinvointiin ja siten hänen elämänlaatuunsa.

Nykyaikainen lääketiede käyttää erilaisia menetelmiä astigmatismin korjaamiseksi: lasit, piilolinssit, lasersäteen korjaus, optiset implantit. Niillä kaikilla on yksi tavoite – säätää silmän optinen järjestelmä siten, että kuva muodostuu tarkasti verkkokalvossa, mikä tarjoaa selkeän kuvan vääristymättä. Miksi oftalmismi on vaarallista ja miten sitä hoidetaan – kertoo silmälääkäri Dr. Igor Solomatin.

Miksi astigmatismi on vaarallinen?

Muiden optisten vikojen tavoin astigmatismi aiheuttaa näöntarkkuuden vähenemisen, ellei sitä korjata ajoissa nykyaikaisilla menetelmillä. Näön terävyyden pahenemisen lisäksi potilaat valittavat huimauksesta, päänsärystä ja yleisestä huonovointisuudesta. Astigmatismi yhdistetään useimmiten lyhytnäköisyyteen tai kaukonäköisyyteen, mutta joskus se ilmenee myös muissa muodossa. Tilanne on erityisen vaarallinen, jos tautia ei ole diagnosoitu ja korjattu lapsuudessa. Korjaamaton astigmatismi voi 4-5 vuoden ikään saakka vaikuttaa merkittävästi lapsen silmäkehitykseen aiheuttaen “laiska silmä” -oireyhtymän. “Laiskolla silmillä” silmäkerroksen (verkkokalvon) suurin resoluutio ei kehity. Myöhemmin, vaikka maksimaalinen näkökorjaus saavutettaisiin lasilla tai linsseillä, 100%: n näöntarkkuutta on mahdotonta saavuttaa. Tämä ongelma voi myös johtaa ripuliin lapsuudessa.

Syyt

Astigmatismi voi olla synnynnäinen tai hankittu. Sitä esiintyy sekä lapsilla että aikuisilla. Synnynnäisessä sairaudessa se johtuu yleensä perinnöllisestä tekijästä, ja hankittu astigmatismi kehittyy ulkoisten tekijöiden (trauma, silmäleikkaus ja muut sarveiskalvon ja silmän linssin vauriot) -seurauksena.

Oireet

Astigmatismi potilailla näöntarkkuus vähenee, vaikka oireiden ilmentyminen ja vakavuus voivat vaihdella. Astigmatismille on ominaista näön hämärtyminen ja kaksoisnäön tunne silmissä, kun katse keskittyy pitkäksi aikaa. Yleisiä oireita ovat silmien väsymys, silmäluomien kutina, päänsärky, vieraiden esineiden tunne silmissä, polttava tunne ja silmien punoitus.

Diagnostiikka

Taudin diagnosoimiseksi silmälääkäri suorittaa erilaisia testejä, mukaan lukien:

  •  silmän optisen järjestelmän yksittäisten ominaisuuksien määrittäminen (autorefraktometria),
  •  näöntarkkuuden tarkistus (visometria)
  •  sarveiskalvon muodon ominaisuuksien määrittäminen (tietokonetopografia)
  •  silmän rakenteiden tutkimus suurennuksessa (biomikroskopia)
  •  muut tarvittavat tutkimukset

Astigmatismin tyypit

Astigmatismi voi johtua sarveiskalvon tai linssin epäsäännöllisestä rakenteesta, sarveiskalvotyyppisellä astigmatismilla on suurempi vaikutus potilaan visuaaliseen laatuun, koska sarveiskalvon taitekyky on suurempi, koska sarveiskalvon taitekyky on suurempi. Asiantuntijat erottavat taudin 3 vaihetta: lievä (enintään 3 dioptria), kohtalainen (3-6 dioptria) ja korkea (yli 6 dioptria).

Kuinka päästä eroon astigmatismista? 

Optinen korjaus

Lasit ovat optimaalisin ja helpoin tapa parantaa silmäoptiikkaa astigmatismissa. Useimmissa tapauksissa potilaalle määrätään silmälasit, joissa on sylinterimäiset linssit. On välttämätöntä tehdä tutkimus ennen tällaisten lasien tilaamista, koska linssien valmistaessa otetaan huomioon yksittäiset parametrit ja anatomiset tiedot. Näistä linsseistä voi olla muutamia haittoja potilaalle, kuten – lasit häiritsevät liikuntaa, sumuutuvat lämpötilan muutosten takia, potilaalla voi olla vaikeuksia valita aurinkolasit ja muita epämukavuuksia. Lisäksi tällaisten silmälasien käyttö voi aiheuttaa siedettävyysongelmia potilailla, joilla on korkea astigmatismi, ja joillakin potilailla on lisääntynyt väsymys ja epämukavuus, huimaus ja silmäkipu.

On myös astigmaattisia pehmeitä piilolinssejä, jotka parantavat hajataittoa. Tällaisten linssien etuihin kuuluu kyky korjata lievä ja kohtalainen astigmatismi, näkökenttä ja parempi siedettävyys silmälaseihin verrattuna. Linssien käytön haittana ovat tulehdussairauksien ja infektioiden riski sekä sarveiskalvon mekaaniset vauriot. Lisäksi linssit vaativat säännöllistä vaihtoa ja huoltoa, mikä liittyy suhteellisen korkeisiin kustannuksiin.

Laserkorjaus 

Nykyään laserkorjaus on tehokkain tapa päästä eroon astigmatismista. Mikrokirurgian avulla voidaan korjata sarveiskalvon muodon optimaalisella tarkkuudella ja turvallisuudella. Leikkauksen aikana kirurgi poistaa sarveiskalvon pintakerroksen, jonka paksuus on enintään 150 mikronia, ja sitten laser poistaa sarveiskalvon patologiset osat. Sen jälkeen leikattu paikka paikataan. Sarveiskalvon muoto muuttuu, minkä avulla potilas voi palauttaa näöntarkkuuden ja päästä eroon epämukavuudesta. Tällaisen korjauksen ansiosta sarveiskalvon kerrosten anatominen rakenne on mahdollista säilyttää, mutta myös tulevaisuuden rajoituksia voidaan välttää. Koska leikkaus on sujuvaa, se suoritetaan paikallispuudutuksessa ja avohoidossa, potilaan olo paranee muutaman tunnin kuluttua. Lopputulos voidaan arvioida yhden tai kahden viikon kuluessa ja kuntoutusjakson rajoitukset ovat vähäiset.

Optisen implantin asettaminen 

Jos laserkorjauksella on vasta-aiheita, silmiin voidaan istuttaa erityisiä linssejä näön parantamiseksi. Mikrokirurgian aikana lisätään linssi pupillin taakse, suoraan luonnollisen linssin eteen. Se suorittaa saman toiminnon kuin piilolinssit, mutta ei vaadi vaihtamista implantoinnin jälkeen.

Taittolinssien vaihto 

Tätä menetelmää käytetään, kun potilaalla on korkea sairausaste ja kaarevuutta ei voida korjata laserkorjauksella. Silmän luonnollinen linssi korvataan keinotekoisella silmänsisäisellä linssillä, joka antaa potilaalle selkeän kuvan ilman optisia vääristymiä.

Suositukset 

Astigmatismin korjausmenetelmän valinta on yksilöllinen ja riippuu potilaan anatomisista ominaisuuksista ja muista tekijöistä. Saat täydelliset tiedot silmien kunnosta ja taudin diagnosoinnista ottamalla yhteyttä erikoislääkäriin, koska vain silmälääkäri voi arvioida riskit asianmukaisesti ja antaa tarvittavat suositukset.

Säännölliset silmätutkimukset ja sairauksien varhainen havaitseminen vähentävät komplikaatioiden ja näkökyvyn heikkenemistä ja takaavat silmäsi terveyden. DR. Solomatin-klinikalla kaikentyyppiset näkölaserkorjaukset suoritetaan USA: n ja Saksan nykyaikaisilla laitteilla. Innovatiiviset laitteet ja edistykselliset tekniikat antavat klinikan kokeneille silmälääkäreille mahdollisuuden suorittaa tarkat silmätutkimukset ja havaita sairaudet varhaisessa vaiheessa, mikä lisää näöntarkkuuden ja silmien terveyden ylläpitämisen mahdollisuuksia.

Voit ilmoittautua konsultointiin tai oppia lisää klinikan palveluista puhelimitse tai täyttämällä online-lomakkeen klinikan kotisivulla.

Blogi
About maksims_dr15